Omöjligt uppdrag

februari 12, 2010

Hur kan det komma sig att det inte finns en enda person i hela världen som är intresserad av att arbeta med PR åt en stad, och som dessutom förstår sig på kidsen, det här med sociala medier, internet och tekniska prylar i allmänhet?

För knappt ett år sen lanserade Malmö sin redan då hopplöst ofräcka satsning på Second Life. Åttahundratusen blänkande enkronor från EU och några hundratusen från egen ficka hade sett till att tidernas mest inaktuella IT-satsning fick se dagens ljus, och att den skulle få leva och frodas med alla sina obefintliga besökare. Tills nu.

Malmö lämnar Second Life.

Kvar blir ett gapande hål i våra hjärtan, vilket måste fyllas med något nytt, fräscht. Något som ligger i tiden. Något som andas framtid.

Moonboots.

Annonser

Ett svar to “Omöjligt uppdrag”


 1. Kritik av den här satsningen är säkert befogad. Om inte annat så verkar det ha kostat lite väl mycket pengar. Men det finns två andra saker som är intressant med den här satsningen:

  För det första har det varit väldigt svårt att få reda på nåt om strategin bakom – vad ville man egentligen? Vad var målet, hur skulle man komma dit? Var det en satsning ”för kidsen” eller vad då? Här saknas helt svar. Och Carina Nilssons kommentar i Sydsvenskans artikel om att Malmö avbryter satsningen gör mig förvånad:

  – Beslutet att göra det här togs innan jag var ordförande och när vi väl lanserade satsningen var ju Second Life redan på väg ner i popularitet, säger Carina Nilsson (S), ordförande i e-beredningen.

  Carina Nilsson verkar alltså tro att Second Life är mindre populärt nu än för ett par år sedan. Den uppfattningen delar hon visserligen med många kritiker av projektet, men det är dels helt felaktigt, och dessutom borde ju hon som drivande bakom projektet veta bättre?

  Hypen i media om Second Life var visserligen som störst 2007, två år innan Malmös lansering. Men Second Life har faktiskt aldrig varit mer populärt än det är just nu. Mycket, mycket mer populärt än det var 2007:

  – Omsättningen inne i Second Life var 2009 drygt 550 miljoner USD – sju gånger mer än 2006. Det är mer än vad det säljs ”iPhone Apps” för (och ändå det laddas det ner 3500 ”apps” i minuten) och dubbelt så mycket som den totala försäljningen på Facebook.

  – Linden Lab, skaparna av Second Life, gjorde en vinst 2009 på 50 miljoner USD, för jag vet inte vilket år på raken. (Facebook gjorde också ett bra resultat 2009, för att vara dem, ”bara” 50 miljoner USD i förlust.)

  – Second Life har Sju gånger fler aktiva användare idag än under värsta hypen 2007. Invånarna tillbringade totalt 481 miljoner timmar (nästan 55 000 manår!) i Second Life 2009, all time high och en ökning med 21% jämfört med 2008.

  – Över 40 miljoner samtalsminuter per dag under 2009, bland top fem i världen på IP-röstkommunikation (Skype är störsts) – och det är inte ens främsta syftet med Second Life.

  Mer info i den officiella redovisningen för 2009 för Second Life på https://blogs.secondlife.com/community/features/blog/2010/01/19/2009-end-of-year-second-life-economy-wrap-up-including-q4-economy-in-detail

  Eller läs mitt gästblogginlägg på ”Kvistlenas andra liv”: http://andralivet.wordpress.com/2010/01/05/ar-second-life-dott-och-ute/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: